Silent Hunters: Seven Facts About Owls' Hunting and Eating Habits

Silent Hunters

Seven Facts About Owls’ Hunting and Eating Habits

Cazadores silenciosos: siete datos sobre los hábitos de caza y alimentación de los búhos

Read in English
Historias de aves
Escuchar este articulo

Los búhos son criaturas nocturnas por excelencia (con algunas excepciones mencionadas a continuación). Hermosos y formidables depredadores, inspiran admiración, miedo y un aire de misterio.

There are more than 200 species of owls around the world. They are divided into two families, Tytonidae (Barn Owls) and Strigidae, which includes all other owl species. Owls in both families have evolved outstanding hunting adaptations, including silent flight and incredible night vision, that allow them to catch their prey with quiet precision.

Snowy Owl by Jim Cummings/Shutterstock

Exclusivamente carnívoros

Owls eat other animals, from small insects such as moths or beetles to large birds, even as large as an Águila pescadora. A few species of owls mostly eat fish, such as Ketupa (búho pez) y Escotopelia (fishing-owl) species, found in Asia and Sub-Saharan Africa, respectively. Owls spend much of their active time hunting for food. The Snowy Owl, for example, may have to try quite a few times, but can catch three to five lemmings a day.

Los búhos no pueden masticar

Barred Owl with prey. Photo by Ralph Wright.

Al igual que otras aves, los búhos no tienen dientes para masticar su alimento. Usan sus picos afilados y ganchudos para desgarrar la carne de sus presas, a menudo aplastándoles el cráneo y otros huesos. También pueden tragar presas pequeñas enteras, generalmente de cabeza. Cualquier parte del cuerpo que los búhos no puedan digerir, como huesos y pelaje, es regurgitada horas después en forma de egagrópila.

Owls have two stomach chambers. One, the glandular stomach, is where acids and enzymes liquify the digestible parts of an owl’s prey (the flesh and organs, primarily). What they’ve swallowed then passes into the bird’s muscular stomach (sometimes called the “gizzard”), where the digestible food gets squeezed into the bird’s intestines. The fur, bones, and teeth get pressed down into a tight, compact pellet.

No todos los búhos se alimentan de noche

Although we typically associate them with the night, some owls are diurnal, or active during the day. Species in northern latitudes, such as Snowy Owls, must be able to hunt throughout the continuously bright days of summer. In western mountain forests, Northern Pygmy-Owls hunt small birds during the day, and although they mostly hunt at night, Burrowing Owls are often seen keeping watch outside their burrows in daylight. The Northern Hawk Owl is also a reliable daytime hunter. Some others, like the Short-eared Owl, are crepuscular, active during the twilight hours of dawn and dusk.

Guiados por el sonido

Closeup profile portrait of the Great Gray Owl. Photo by Kersti Lindstorm/Shutterstock.
Great Gray Owl. Photo by Kersti Lindstorm/Shutterstock.

Owls do possess incredible vision, but these birds, which are mostly nocturnal, also rely on outstanding hearing abilities to find their prey in the darkness. Barn Owls, for example, are able to locate small animals hiding in vegetation by using their auditory sense alone; in fact, the Barn Owl’s hearing is among the best of any animal ever tested. The Great Gray Owl can find prey under almost a foot of snow. Owls’ flat faces work like dish antennas — the feathers around the face direct sound waves to their ears, which are hidden on the sides. Many owl species also have a slight asymmetry in ear position, which they use to triangulate and locate prey in three-dimensional space. Their ear placement helps them determine the direction of the sound, the distance to the target, and the height of the target.

Los años abundantes traen muchos polluelos

The amount of food available can strongly affect the reproduction of some owl species. While Barn Owls typically lay four to seven eggs, they have been known to lay as many as 12 during years with high rodent populations. In years of food scarcity, however, some owls might refrain from breeding altogether.

One of the best examples of the relationship between prey availability and reproduction rates is the Snowy Owl, which feeds almost exclusively on lemmings during the breeding season. These tiny Arctic rodents are extremely susceptible to “boom and bust” population changes that have ripple effects throughout the entire Arctic food web. In years of plenty, Snowy Owls will take advantage of the bounty and line their nests with lemmings, and they also tend to lay larger clutches. But when lemmings are scarce, Snowy Owls may be forced to go after other prey, or they may move on from an area entirely.

Barn Owl by Ondrej Prosicky/Shutterstock
Lechuza. Foto de Ondrej Prosicky/Shutterstock.

Cazadores sigilosos

The flight of owls is nearly silent, which allows them to approach and then pounce on unsuspecting targets. Because the wings’ surface area is larger than that of most birds in proportion to body mass, they can glide more slowly without stalling and dropping to the ground, and flap their wings less often to stay aloft.

The leading edges of their outer wing feathers are serrated and have the effect of slicing through air that would typically produce a “wooshing” sound from a more solid feather. Owl feathers are also exceptionally soft, almost velvety, which muffles sound, and the trailing edges of the wing feathers are fringed. The comb-like quality of the flight feathers allows more air to pass through soundlessly.

Owls' Water Needs

Owls can drink, but they mostly get their water needs met by the animals they eat. As they metabolize their food, the hydrogen contained in the animals’ fat gets oxidized, yielding around one gram of water for every gram of fat. During northern winters, owls may sometimes be seen eating snow.

Just because owls aren’t drinking water doesn’t mean they don’t need it. Many owl species have been observed taking a dip in ponds, streams, and even bird baths. Bathing helps maintain feather health (and it’s probably refreshing on a hot summer day!)

Protegiendo a los búhos

Eastern Screech-Owl. Photo by Paul Reeves Photography, Shutterstock.
Eastern Screech-Owl. Photo by Paul Reeves Photography/Shutterstock.

While owls’ extraordinary hunting skills and nocturnal habits are the stuff of legend, the dangers they face are often overlooked. Threats like pérdida de hábitat, pesticidas (particularly rodenticides), and vehicle and colisiones de ventanas have already sent a third of all owl species in the United States into decline.

Several North American owl species, including the Flammulated Owl, Snowy Owl, and Long-eared Owl, have been placed on Partners In Flight’s Watch List, and the Northern Spotted Owl (a Spotted Owl subspecies found in the Pacific Northwest) has been listed under the Endangered Species Act since 1990.

American Bird Conservancy and our partners are helping a variety of owl species throughout the Western Hemisphere by conserving and improving habitat, working to ban dangerous pesticides and rodenticides, and supporting policies that advance conservation measures and fund conservation programs.

Take action for owls and other birds! Visit Centro de Acción de ABC to find opportunities to speak up for birds, learn how to reduce pesticide use at home, and find out how to treat windows to prevent collisions.